1 / 4

Robotcel - Bakkenverzamelen

Commonplace Robotics GmbH
Logistiek
Grijpen in de kist

Commonplace Robotics laat zien hoe je een voordelige robot kunt combineren met een 3D vision systeem tegen een betaalbare prijs.

Prijs Hardware:

Industriële KMO's worstelen om de digitalisering in te halen. Maar het tekort aan IT-specialisten maakt het moeilijk om aan de slag te gaan met automatisering en Industrie 4.0. De oplossing is een robotcel die intuïtief kan worden bediend, zelfs zonder IT-professionals.

Jarenlang plaatsten werknemers onderdelen in een CNC-freesmachine, duizenden keren in een drieploegendienst - vermoeiend werk. Daarom hebben de arbeiders nu een robotarm die dit werk voor hen doet. Zelfs als IT-leken kunnen de werknemers zelf bepalen welke bewegingen de kunstmatige collega moet uitvoeren. De op Windows gebaseerde besturingssoftware CPRog van softwarespecialist Commonplace Robotics is bijna net zo eenvoudig te gebruiken als een smartphone. De kern is een 3D-simulatie van de robotarm. Een digitale tweeling van de echte robot. In plaats van programmeren definiëren werknemers de start- en doelposities van de arm op de monitor van de besturingscomputer met muisklikken. De software berekent automatisch bewegingspaden. "Het automatiseringsproces is al complex genoeg voor bedrijven. We willen geen complexiteit aan de IT-kant toevoegen," zegt Christian Meyer, managing director van Commonplace Robotics. "Na jaren van ontwikkeling is de robotarm nu zo eenvoudig te bedienen dat boerderijen kunnen experimenteren met automatisering zonder IT-professionals."

Met deze complete oplossing speelt Commonplace Robotics in op een probleem waar industriële bedrijven mee te maken hebben: het tekort aan geschoold personeel. Volgens een onderzoek van McKinsey noemen bedrijven dit de grootste hindernis voor de invoering van Industrie 4.0. Vooral in landelijke gebieden. "Met uitzondering van Japan is het probleem van geschoolde arbeidskrachten in geen enkel land zo groot als in Duitsland," bevestigt Andreas Behrendt, een McKinsey-partner in Keulen. Overal is vraag naar IT-specialisten. Meyer: "Om ervoor te zorgen dat het tekort aan geschoolde arbeidskrachten geen te groot obstakel voor automatisering wordt, hebben we ons bij het ontwerp van de pick-and-place-robot gericht op eenvoudige en intuïtieve bediening."

Automatisering verhoogt productiviteit in productie en logistiek

De automatiseringsoplossing die Commonplace Robotics in samenwerking met de in Keulen gevestigde kunststofexpert igus heeft ontwikkeld, ondersteunt industriële bedrijven bij het automatiseren van handmatige taken in de productie en logistiek. Dit omvat bijvoorbeeld het invoeren van onderdelen in een CNC-freesmachine of een spuitgietmachine. robolink van igus is verantwoordelijk voor dit "reiken in de doos" - een robotarm gemonteerd in een robotcel van 110x70x185 centimeter. De arm beweegt over vijf assen in een bereik van 790 millimeter, haalt componenten met een gewicht tot 2,5 kilo uit de krat met een vacuümzuiggrijper en plaatst ze in de machine - met een herhalingsnauwkeurigheid van 0,8 millimeter en een snelheid van zeven picks per minuut.

De onderdelen in de krat kunnen zelfs op elkaar liggen en door elkaar lopen. Dit komt doordat de robotarm hun positie in alle drie de dimensies waarneemt dankzij een 3D-camera van ifm. Medewerkers hoeven dus geen onderdelen in te voegen en verspillen ook geen tijd aan het sorteren ervan. "Met de robotcel hebben industriële bedrijven de mogelijkheid om werknemers te ontlasten van monotone taken en hun productiviteit te verhogen," zegt Meyer.

Investering in robots betaalt zichzelf na vijf maanden terug

De complete oplossing biedt een antwoord op een andere automatiseringshindernis die wijdverspreid is: financiering en het gebrek aan economische transparantie. Volgens het Mc-Kinsey onderzoek ziet 61 procent van de bedrijven het gebrek aan rendement op investering (ROI) als een hindernis voor de Industrie 4.0 transformatie. Om het investeringsrisico te beperken, vertrouwen Commonplace Robotics en igus daarom op betaalbare roboticacomponenten. De robolink robotarm kost bijvoorbeeld €3.845, wat vele malen minder is dan concurrerende systemen die vaak tienduizenden euro's kosten. Bovendien hoeven bedrijven niet omslachtig afzonderlijke onderdelen te verzamelen. Op verzoek is er zelfs een complete kant-en-klare oplossing - inclusief robotcel, veiligheidstechnologie en besturingssysteem. "Onze complete oplossing biedt industriële bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van automatisering tegen een laag investeringsrisico," zegt Meyer. "De investering in de robotcel is meestal al na vijf maanden terugverdiend in een drieploegendienst."

Een van de redenen voor de lage prijs: de robotarm is gemaakt van hoogwaardig plastic - een hightech materiaal dat een kosteneffectievere productie mogelijk maakt in vergelijking met metaal. De lage onderhoudsvereisten hebben ook een kostenbesparend effect, omdat de kunststof verbindingen een droge werking zonder smeermiddelen mogelijk maken. En reparaties zijn ook eenvoudig, want de reparatie-instructies zijn gedocumenteerd op internet. Daarnaast biedt igus een onderdelenlevering binnen 24 uur.

Online marktplaats RBTX stimuleert automatisering

Als industriële bedrijven de smaak van automatisering te pakken hebben met de complete oplossing, kunnen ze de transformatie verder stimuleren met behulp van RBTX. RBTX is een online marktplaats die fabrikanten van Low Cost Robotica samenbrengt. Met behulp van een configurator kunnen gebruikers een automatiseringsoplossing samenstellen op het internet. Het elektromechanische basisframe wordt gevormd door robots van onder andere igus, waaronder zwenkarmrobots, deltarobots en cartesiaanse robots. De gebruiker breidt deze basis uit met individuele componenten van verschillende fabrikanten, zoals grijpers, camera's, software, vermogenselektronica, motoren, sensoren en controllers.

De gebruiker hoeft zich geen zorgen te maken over compatibiliteit. "Onze ingenieurs hebben alle componenten van de online marktplaats RBTX gecombineerd zodat een vlotte interactie gegarandeerd is," zegt Norman Franke, hoofd Automation Injection Molding bij igus. "Zo is de soepele intrede in de wereld van productie- en logistieke automatisering een succes."

3 onderdelen