Robot met camerasysteem — Een oplossing in 6 stappen
Een robot heeft een camerasysteem nodig! Of toch niet? Deze tekst vertelt je wanneer Robot Vision zinvol is en hoe je de juiste camera kiest.
1) Wanneer is een camerasysteem nodig?
Sommige misvattingen zijn hardnekkig – zoals de overtuiging dat een camera nodig is, vooral voor grijpen in pick-and-place-toepassingen. Het is niet waar! Een camera betekent altijd extra complexiteit en kosten. Een vision systeem is nodig als je onderdelen niet georiënteerd zijn,–dat wil zeggen als ze geen exacte, voorspelbare positie hebben voor de robot. Dit kan vaak worden opgelost met trilschalen of -bakken. Als er echter geen mechanische oplossing is om uw onderdelen te oriënteren, dan is een robotapplicatie met camera de juiste keuze.
2) Welke functies zijn relevant voor de toepassing?
Overweeg: Wat moet de camera detecteren en hoe? Alleen als je precies weet wat je nodig hebt, kun je het juiste apparaat kiezen uit het grote aanbod van fabrikanten van industriële beeldverwerking. Probeer je
contouren of oppervlakteomstandigheden herkennen?
streepjescodes scannen?
objecten meten?
Het proces waarin de camera is ingebed moet ook worden geanalyseerd: wordt de opname bijvoorbeeld gemaakt vanaf de lopende band of door middel van bin-picking? Dit verschil wordt weerspiegeld in de omvang van de services en dus in de prijs van het vision-systeem.
Overzicht van de belangrijkste camerafuncties van verschillende fabrikanten.
3) Compatibiliteit van de camera met het hele systeem
De integratie-inspanning is vaak wat een camerasysteem in een robot duur maakt. Controleer daarom de volgende items voor je tot aankoop overgaat, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan:
Camera-integratie in het robotbesturingssysteem: Zijn alle benodigde interfaces en communicatieverbindingen beschikbaar?
Installatie en duurzaamheid: Komt de camera in aanraking met stof, vuil, vocht en/of mechanische invloeden zoals trillingen of stoten?
Cyclus- en detectietijden: Hoe snel herhaalt een proces zich en hoe snel moet de camera een object detecteren?
Flexibiliteitseisen: Moeten er verschillende objecten worden gedetecteerd? En zoals al beschreven onder punt 2, welk kenmerk moet worden geregistreerd?
4) Wat zijn de lichtomstandigheden?
Veranderende lichtomstandigheden leiden tot kostbare robotcamera herkalibratie of tot onjuiste meetresultaten. Let dus op de volgende zaken:
Zijn er invloeden van het daglicht?
Zijn er lichtbronnen die afgeschermd moeten worden?
Zijn er reflecties?
Is er verlichting of achtergrondverlichting nodig?
5) Ontwerp en installatie
Bevestig de camera stevig en op veilige afstand van bewegende delen. Elke verschuiving in het vision-systeem leidt tot kostbare herkalibratie en integratie.
6) Voorbeeld: Robot met camerasysteem voor pick & place toepassingen
Bin-picking – objectherkenning met behulp van 3D-beeldverwerking
Het reiken in de doos is een van de meest veeleisende bewegingen voor een robot, omdat de ongestructureerde omgeving het moeilijk maakt om de individuele onderdelen te herkennen. 3D-beeldverwerkingssystemen zijn een veelbelovende oplossing om robots te laten zien.
£40,262.01
Geautomatiseerde kwaliteitscontrole op basis van camera's
Een visuele kwaliteitscontrole kan ook worden uitgevoerd met een camerasysteem. In dit voorbeeld worden de wijzerplaten automatisch gecontroleerd.
£8,674.55
Vision-geleide robot voor pick & place toepassing
Deze vision geleide portaalrobot gebruikt een ifm O2D camera voor een eenvoudig pick & place scenario. Verdere componenten zijn de igus Robot Control (iRC) en een igus 3-assige portaalrobot.
£9,880.20