Industriële robots kopen–5 tips om de juiste keuze te maken

Wil je een industriële robot kopen, maar weet je niet zeker waar je op moet letten bij het kiezen? We hebben vijf tips voor het kiezen van de juiste robot op een rijtje gezet.

1) Focus op de toepassing: wanneer is een robot de moeite waard en wanneer niet?

Het automatiseren van processen is een continue en noodzakelijke trend met het oog op een tekort aan geschoold personeel en een toenemende prijsdruk. Dit betekent echter niet dat elke toepassing geautomatiseerd kan of moet worden. Afhankelijk van het oogpunt zijn er gevallen van klassieke over-engineering of uitgesproken hobbyisten. Als er veel behendigheid, bijvoorbeeld bij het aansluiten van kabels, of creativiteit vereist is, is automatisering vaak te complex of zelfs onmogelijk. Repetitieve, monotone en dus vaak foutgevoelige taken zijn daarentegen ideaal voor robots.

Tip: analyseer je use case:

  • Hoe vaak en hoe snel moet een bewegingssequentie worden herhaald?

  • Hoeveel gewicht moet de robot verplaatsen?

  • Hoeveel ruimte heeft de robot?

  • In wat voor temperatuur en vochtigheidsgraad zal de robot werken?

Typische toepassingsgebieden voor robots zijn:

2) Bepaal een doel voordat je een industriële robot koopt.

Uit pure euforie en bereidheid om te automatiseren, hebben mensen de neiging om te vergeten wat de automatisering zou moeten doen. Houd altijd je doel voor ogen. Het beïnvloedt de keuze van de geschikte robot, de snelheid van implementatie en de meting van het succes van je project. Focus in elk geval op eenvoudige en kostenbesparende processen.

Tip: schrijf je doel op en maak het zo specifiek mogelijk:

  • Welke spaarrente wil je bereiken?

  • Binnen welk tijdsbestek wil je het automatiseringsproject implementeren?

  • Moeten mensen en machines met elkaar samenwerken?

  • Is het zinvoller om subprocessen te automatiseren in plaats van algemene processen?

3) Rendement op investering berekenen

Voor veel mensen die willen automatiseren, is een hoog rendement op investering (ROI) de doorslaggevende factor voor een investeringsbeslissing. Industriële robots in de traditionele zin van het woord, d.w.z. grote knikarmrobots zoals ze bijvoorbeeld bekend zijn uit de auto-industrie, gaan gepaard met zeer hoge kosten. Kosteneffectieve alternatieven, zoals die van Low Cost Automation, worden echter binnen drie tot twaalf maanden afgeschreven. Op onze marktplaats vindt u zowel losse componenten als complete oplossingen tegen een vaste prijs.

Tip: om de ROI van je aankoop te berekenen, moet je de volgende kosten/aspecten in de gaten houden:

  • Randapparatuur, zoals grijpers of besturingssystemen

  • Aanpassingen aan bestaande machines

  • Installatiekosten

  • Bedrijfs-, onderhouds-, ruimte- en energiekosten

Bovenstaande investeringen worden gecompenseerd door de huidige kosten van handmatig werk of kosten als gevolg van fouten.

4) Selecteer het juiste type robot.

In principe zijn er vier verschillende robotkinematica: knikarm-, lineaire, SCARA- en deltarobots. Voor elke toepassing moet worden nagegaan welk type geschikt is. Met een lineaire robot kun je een groot bereik en precisie bereiken. Korte cyclustijden kunnen bijvoorbeeld worden gerealiseerd met een deltarobot. Weet je niet zeker of je de juiste robot moet kiezen? De RBTXpert ondersteunt je bij je automatiseringsprojecten. In een gratis videogesprek kunt u uw toepassing bespreken en samen de kinematica en compatibele componenten selecteren. Uiteindelijk ontvang je een individuele vaste prijsopgave voor de benodigde onderdelen.

5) Koop een industriële robot met overheidssubsidie.

Afhankelijk van de deelstaat zijn er verschillende financieringsprogramma's voor automatisering en digitalisering. We hebben de financieringsprogramma's samengevat in een overzicht.

Automatisering met betaalbare robots

Van automatiseringsbeginner tot professional - op onze marktplaats kunt u betaalbare industriële robots kopen. Gegarandeerd compatibel en beschikbaar tegen een vaste prijs.